Dani japanske kulture u Crnoj Gori

Foto: letsgotomontenegro.com

Dani japanske kulture biće održani u sali DODEST-a i u Multimedijalnoj sali KIC-a ,,Budo Tomović”, od 8. do 10. jula, u organizaciji ambasade Japana i Sekretarijata za kulturu i sport, a u okviru manifestacije ,,Podgoričko ljeto 2015”.

,,Prvog dana manifestacije, u 16 časova, planirano je svečano uručenje kendo opreme Kendo savezu Crne Gore, a zatim će u Sportskom centru ‘Morača’ biti izvedena kratka demonstracija kendo vještine”, saopšteno je u organizaciji.

Posjetioci će imati priliku da se sa japanskom kulturom upoznaju kroz film ,,Samurajski meni”, u režiji Juzo Asahare, a projekcija će početi u 18 časova.

Japanski dokumentarni film ,,Važnije od ramena” u režiji Takaši Innamia biće prikazan u 20 časova i 30 minuta.

,,Ovo je dirljiva, topla, neuglačana priča o čovjekovoj posvećenosti poslu. Hronika o jednom sedamdesetgodišnjaku, koja je snimana tokom nekoliko godina”, najavljeno je u organizaciji.

Ambasada Japana pripremila je za crnogorsku publiku i predavanje na temu ,,Japanska popularna kultura”, koje će održati udruženje ,,Sakurabana” iz Beograda drugog dana manifestacije, u 14 časova.

Udruženje ,,Sakurabana” prirediće ,,Manga radionicu” u 16 časova, poslije čega će publika moći da se opusti uz filmove ,,Ramen samuraj” u režiji Naoki Segia i ,,Recept za pomen – 49 dana” u režiji Juki Tanade.

Posljednjeg dana manifestacije, sa početkom u 11 časova, biće održano predavanje na temu ,,Manga stil”, poslije čega će biti prikazan film ,,Bašta riječi” čime će ,,Japanski dani kulture u Crnoj Gori” biti završeni.

Bojana Obradović

Leave a Reply