Dan kada je rođen Momo Kapor

Foto: vreme.com

On je pažnju plenio pisanjem na rubu komentara i svakodnevnih refleksija o stvarnosti naših vremena i njihovih protagonista. Svojevrsni književni fenomen Moma Kapora prisutan je u našoj književnosti više od tri decenije.

Kapor je diplomirao slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Pored velikog broja slika koje je ostavio, objavio je i veliki romana i zbirki priča.

Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su romani „Provincijalac“, „Ada“, „Zoe“, „Od sedam do tri“, „Zelena čoja Montenegra“, „Posljednji let za Sarajevo“, „Hronika izgubljenog grada“, „Bjeleške jedne Ane“, „Hej, nisam ti to pričala“.

Njegova djela su prevedena na francuski, njemački, poljski, češki, bugarski, madjarski, slovenački i švedski jezik.

Kapor je umro je u Beogradu 3. marta 2010. godine, a iste godine, u novembru, njegova supruga Ljiljana osnovala je Zadužbinu „Momčilo Momo Kapor“ i ustanovila godišnju nagradu iz oblasti književnosti i likovne umjetnosti koja nosi njegovo ime, kao i festival „Momin krug“.

Pisac Dragan J. Danilov je dobitnik ovogodišnje, treće po redu, književne nagrade „Momo Kapor“ za knjigu „Talasi beogradskog mora“ koju je objavila izdavačka kuća „Vulkani“. Nagrada će mu biti uručena danas u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

To godišnje priznanje se dodjeljuje naizmenično za doprinose u književnosti i likovnoj umjetnosti, na dan rodjenja Mome Kapora.

Izvor: blic.rs Tanjug

Leave a Reply