„Indipendent“ piše da se u igru vratila Filipa Lengli, istoričarka i spisateljica koja je predvodila projekat Potraga za Ričardom zahvaljujući kome se došlo do jednog od najvećih istorijskih otkrića modernog doba – groba Ričarda Trećeg koji se nalazio ispod parkinga u Lesteru. Ona će sada pokušati da riješi slučaj prinčeva.

Edvard V

Vjeruje se da je Ričard Treći Plantagenet ubio svoje nećake u ljeto 1483. nakon što je umro njihov otac Edvard IV.

Edvard V, koji je imao 12 godina, očekivao je krunisanje i odveden je u londonski Tauer zajedno sa svojim devetogodišnjim bratom Ričardom od Šruzbrija, vojvodom od Jorka. Ali na prijesto nikada nije stupio.

Ričard III

Smrt dvojice dječaka ostala je jedna od najvećih misterija britanske istorije.

Lenglijeva će objaviti detalje svoje potrage tokom proslave 530. godišnjice Bitke kod Bosvorta, posljednje značajne bitke u Ratu ruža u kojoj je poginuo Ričard Treći.

Ubistvo princa Edvarda

– Imam tri glavne linije istrage, od kojih dvije do sada nikada nisu istraživane. Postoji nekoliko evropskih linija koje djeluju veoma zanimljivo. Mi znamo da je Henri Tjudor, nasljednik Ričarda Trećeg, pokušao da uništi sve kopije dokumenta o Ričardovom pravu na presto poznatom kao Titulus Regius. Ono što ne znamo jeste koliko je drugih papira uništeno daleko od očiju javnosti. Tako da se nadamo da se dalje uništavanje nije desilo u kontinentalnom delu Evrope. Možda će ovde biti još dostupnih informacija – navela je istoričarka.

Neke britanske porodice koje imaju privatne arhive iz perioda Plantageneta i Tjudora takođe nude pomoć Lenglijevoj i njenom istraživačkom timu.

Prinčevi Edvard (1470-1483) i Ričard, vojvoda od Jorka (1473-1483)

Međutim, postoji jedno područje u koje nijednom istraživaču neće biti dozvoljen pristup, a to je Ženska kapela Henrija VII u Vestminsterskoj opatiji. Tamo se navodno nalaze kosti prinčeva koje je zakopao Čarls Drugi četiri godine nakon pronalaska njihovih skeleta 1674.

Anglikanska crkva, uz podršku kraljice Elizabete Druge, u više navrata je već odbila zahtjev za ekshumaciju i forenzičku istragu.

Izvor: blic.rs
Foto: wikimedia.com