Crna Gora na bijenalu mladih u Italiji

Foto: gov.me

Direkcija Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) dostavila je Ministarstvu kulture rezultate ovogodišnjeg konkursa za učešće na manifestaciji Mediterranea XVII – Bijenale mladih umjetnika, koja će se održati u Centru za kulturu Fabrika del Vapore u Milanu, od 22. oktobra do 22. novembra 2015. godine.

Prema selekciji Direkcije, na čijem čelu je istoričar umjetnosti Andrea Brućati, Crnu Goru će predstavljati projekti četiri umjetnice – Ivana Radovanović i Milka Delibašić u kategoriji vizuelnih umjetnosti, a Dragana Tripković i Tanja Bakić će se predstaviti u oblasti književnog stvaralaštva. U kategoriji filma nije bilo prijavljenih kandidata.

BJCEM je međunarodna mreža sa više od 70 članova iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

Tema XVII BJCEM-a je ,,No food’s land”, a podnaslov manifestacije, koja se svake druge godine održava u nekom od gradova na području Mediterana, je ,,Milano nakon EXPO-a”. Četiri crnogorska umjetnička projekta pojaviće se zajedno sa preko trista drugih umjetničkih radova iz Evrope i svijeta.

Prema propozicijama Bijenala, organizatori pokrivaju troškove smještaja i hrane, kao i troškove postavke i osiguranja izložbe. Kako je saopšteno, Ministarstvo kulture će snositi putne troškove i troškove transporta radova.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture je objavilo konkurs za učešće na XXVII BJCEM-u 18. februara, iz oblasti vizuelnih umjetnosti, književnog stvaralaštva i filma. Konkurs je bio otvoren za mlade crnogorske umjetnike (do 35 godina starosti), a prioritet su imali umjetnici koji se prvi put predstavljaju na Bijenalu mladih.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će stručna komisija u Crnoj Gori razmotriti prijavljene radove i do 31. marta saopštiti koji će umjetnici predstavljati našu zemlju, selekcija je ipak vršena u direkciji BJCEM-a u Milanu.

Bojana Obradović

Leave a Reply