Četiri vijeka od smrti Vilijama Šekspira

Velika Britanija, posebno Stratford na Ejvonu, velikom pompom danas će obilježiti 400 godina od smrti velikana engleske i svjetske književnosti Vilijama Šekspira, preminulog 23. aprila 1616. godine
sekspir
Foto: www.engleski.co
Više od pet miliona ljudi iz cijelog svijeta očekuje se u Velikoj Britaniji i Šekspirovom rodnom gradu u centralnoj Engleskoj.

 

Poznati britanski glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes igraće komade engleskog književnika u Šekspirovom Kraljevskog pozorištu koji će posjetiti i britanski princ Čarls.

Spektakl „Šekspir uživo“ biće uživo prenošen na televiziji i bioskopima širom Evrope.

Makelen i reditelj Ričard Lonkrejn odlučili su da Šekspira učine još pristupačnijim novom mobilnom aplikacijom koja izlazi danas kao omaž najvećem engleskom piscu.

Šekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svjetskog glasa.

Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svijetu.

Književnik je najveći dio svog opusa napisao između 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. vijeka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali „Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Magbet“, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.

Šekspir je bio ugledan pjesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmjere prije 19. vijeka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. vijeka, Šekspirova djela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom svijeta.

Dan prije smrti Viljama Šekspira, 22. aprila 1616. preminuo je drugi velikan svjetske književnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obilježava takođe 400 godina od njegove smrti.

Izvor: cdm.me

Leave a Reply