Budvansko blago izlazi iz tame

Foto: vijesti.me

U Starom gradu je počela obnova ranohrišćanskog mozaika, skoro tri i po decenije sakrivenog od očiju javnosti. Mozaik je otkriven u okviru kompleksa bazilike iz 6. veka 1982, u vrijeme obnove drevne Budve od posljedica razornog zemljotresa iz 1979. Vrijeme je učinilo svoje i prilično je oštećen, pa će biti potrebno mnogo napora, znanja i vještine da se restaurira.

Prema riječima rukovodilaca JU „Muzeji i galerije Budve“ i direktorke Direktorata za kulturnu baštinu Lidije Ljesar, za tri mjeseca bićemo u prilici da vidimo kako on izgleda. Mozaik neće biti vraćen na mjesto gde je pronađen, ali će, svakako, Budvani i njihovi mnogobrojni gosti biti stalno u prilici da vide ovaj vanredni rad star 1.500 godina.

Konzervatorsko-restauratorskim radovima, koje će izvoditi stručnjaci iz zemlje i regiona, a koji će koštati oko 150.000 evra, biće obuhvaćeni i piloni i antičke terme. Najvažniji radovi će biti izvedeni na samoj ranohrišćanskoj bazilici u srcu starog gradskog jezgra.

– Biće, nadamo se, nastavljena i arheološka istraživanja koja su započeta osamdesetih, ali nisu privedena kraju – kaže Ljesarova. – Pomenuta bazilika i trg oko nje biće poslije ovih radova centar ne samo Budve nego i od šireg značaja. Mjesto gde će posjetioci imati pravi dodir s kulturnom istorijom grada, koji je star oko dva i po milenijuma.

Nedavno je JU „Muzeji i galerije Budve“ završila sličan projekat – konzervaciju antičkog mozaika pronađenog poslije zemljotresa na prostoru između zidina stare Budve i hotela „Avala“. Čamio je u „parčadima“ u jednom od depoa, stručnjaci su ga sastavili i prikazan je publici u prigodnom ambijentu Starog grada. I on, nažalost, ne može biti vraćen na mjesto gde je prije dva milenijuma postavljen i gde je otkriven.

Eksponati u muzeju

Prilikom obnove od posljedica zemljotresa, arheolozi su otkrili nove eksponate iz čuvene budvanske nekropole, koja je prvi put „odškrinuta“ još 1938. nakon postavljanja temelja za budvanski hotelski prvijenac – „Avalu“. Raniji i novootkriveni eksponati (više od 4.000) iz antičkog doba, izuzetne lepote i vrednosti, smešteni su u vitrine Arheološkog muzeja u Budvi, koji priča drevnu istoriju grada, koga su po legendi osnovali Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora i kraljice Telefose, i njegova lijepa žena Harmonija.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply