Bud Spencer – kultna figura Istočne Evrope

U komunističkom bloku sedamdesetih godina, jedini službeni heroji bili su odavno sahranjene vođe ili živeći zvaničnici komunističke partije. Djeca, ali i odrasli, čekali bi u redovima satima ne samo zbog hrane, već i da dođu do željenih ulaznica za kino, kako bi mogli vidjeti i druge heroje

schauspieler-bud-spencer
Foto: top.de

Junak, koji golim rukama nadjačava desetine naoružanih siledžija, pliva brže od nilskog krokodila i pilotira helikopterom i avionom, veći od života, voljen zbog njegovog dobrog srca sakrivenog ispod planine mišića… Bio je “veliko stopalo” ili na italijanskom “piedone.” Bud Spencer u ulozi napuljskog policajca.

Spencer, koji se rodio pod imenom Carlo Pedersoli, preminuo je 27. juna u Rimu, u svojoj 86. godini.

Pojavio se u desetinama filmova tokom svoje 65 godina duge karijere. Zahvaljujući špageti westernima, bio je poznat u zapadnoj Evropi i Americi. No, u jednom drugom dijelu Evrope, dosegao je status kulta.

79dbc3400e2165fa60ca74a1f435ae94
Foto: www.pinterest.com

Tokom 70-tih godina, istočni Evropjani doživjeli su period obazrive otvorenosti prema zapadnoj kulturi, a Spencerovi “jeftini” westerni i policijski trileri odmah su mu donijeli ogromnu popularnost u komunističkom bloku.

Spencerova popularnost naglo je porasla 1973. godine, kad se detektivska komedija “Inspektor Nožica: Šerif bez kolta,” u kojoj Spencer igra inspektora Piedone Rizza, pojavila u Rumuniji, Jugoslaviji, Mađarskoj i Bugarskoj. Da bi ljubitelji filma vidjeli dobrodušnog džina, koji golim rukama razoruža desetine mafijaša, a poslje odvede siročad u školu, žurili su da nabave karte za kino bez obzira na duge redove ili na visoke cijene ulaznica od preprodavača karata.

Bud-Spencer
Foto: www.italysbest.it

Filmovi Buda Spencera i ako nisu bila remek djela, pružali su mogućnost bježanja od stvarnosti za istočne Evropljane, koji su živjeli u sivom komunističkom društvu.

photos-bud-spencer-34834496-1000-869
Foto: forum.hardware.fr

Bio je toliko popularan da su Rumuni koristili riječ “piedone” kao sinonim za “velikog čovjeka”. Reč je bila toliko popularna da je jedan političar iz Bukurešta, koji je podsjećao na Spencera, dodao iza prezimena i Piedone.

Malo ko zna, da je Spencer prije glumačke karijere bio profesionalni plivač i igrao vaterpolo za Italijansku reprezentaciju. A 1950. godine postao je prvi Italijan, koji je preplivao 100m slobodnim stilom ispod jedne minute.

Glumačku popularnost stekao je u 38. godini, igrajući prvi put u špageti westernu “Bog prašta, ja ne!” Tada je sreo Maria Girottija poznatog kao Terence Hill i ostao sa njim blizak cijeli život.U zlatno doba špageti westerna oba glumca odlučili su da koriste američke pseudonime. Carlo Pedersoli je svoj pseudonim izabrao po njegovom omiljenom pivu Budweiseru i glumcu Spenceru Tracyu. Kao Bud Spencer postao je zvijezda na zapadu.

f030df40-9141-42a6-afa1-593e7edbfb68_large
Foto: www.vita.it

I poslje pada komunizma na televizijama u istočnoj Evropi nisu prestali emitovati njegove filmove.

28. juna italijanski premijer Matteo Renzi bio je prvi, koji je službeno odao počast glumcu na twitteru: Ciao Bud Spencer. Jako te volimo, napisao je Renzi.

Holivudska zvijezda Russel Crowe takođe je izjavio saučešće familiji na twitteru poručujući: Počivaj u miru Bude Spencere… Mislim na tvoju porodicu.

Izvor: Eugen Tomiuc (priredila: Thea Jovanović), Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply