„Beton Mahala“ – nagrada u Makedoniji, u Novom Pazaru i dalje nepoželjna

Amar Ćorović, nagrađeni glumac iz predstave „Beton mahala“

Predstava “Beton mahala”, u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića, a po tekstu i u izvođenju mladih novopazarskih glumaca proglašena je za najbolju na 51. Dramskom amaterskom festivalu u Kočanima, u Makedoniji.

Osim toga, glumac Amar Ćorović dobio je nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu.

– U početku smo se malo plašili jer nismo znali da li i kako će nas publika razumjeti. Međutim, nakon ovacija i aplauza shvatili smo da se svaka emocija osjeća bez obzira kojim jezikom govorimo. Drago mi je zbog nagrade za najbolju ulogu, ali prije svega zbog priznanja za najbolju predstavu jer smo u “Beton mahali” svi ravnopravni i niko se ne ističe – kaže Ćorović.

U okviru 51. DAF, publika u Kočanima bila je u prilici da pogleda 16 predstava, a nakon nekoliko gradova u Srbiji, osmoro mladih glumaca “Beton mahale” ponovo je nagrađeno dugim aplauzom i ovacijama publike.
– Ono zbog čega je ova predstava nastala, sada i radi. Širimo ljubav, govorimo o problemima koje zajednički dijele ljudi u Novom Pazaru, Beogradu, Kočanima, Kruševcu, Novom Sadu. Drago mi je da je publika u Makedoniji prepoznala emocije, sinergiju i jednakost glumaca na sceni – ističe Rifat Rifatović, jedan od režisera.

Nagrada za najbolju predstavu na 51. Dramskom amaterskom festivalu u Kočanima

Inače, mladi novopazarski glumci trebali su sredinom maja da nastupe u Šapcu, na prestižnom festivalu “Joakim Vujić”, ali nisu jer Regionalno pozorište u Novom Pazaru “nije htjelo da ih prijavi i stane iza njih”.

– Da bi neka glumačka trupa mogla da nastupi u Šapcu, iza nje mora da stoji neko pozorište. Postojala je opcija da nas prijavi kruševačko pozorište, ali se od toga odustalo jer su oni već imali prijavljenu jednu predstavu, a prema propozicijama festivala nije moguće da jedno pozorište nastupi sa dvije predstave – sa žaljenjem govore glumci „Beton mahale“.

Osmoro mladih glumaca dramske trupe “Joj, evo ih ovi“ ustalasali su krajem prošle godine javnost u Novom Pazaru. U predstavi se, uz dozu sarkazma i ironije, zanimljivim pričama kritikuje stanje u Novom Pazaru, odnosi između Srba i Bošnjaka, političari, porodični odnosi, školstvo i upotreba dvojezičnosti.

Branislav Trifunović, jedan od autora predstave

Nakon toga, na djecu glumce su se obrušili brojni lokalni portali pod kontrolom vladajućih partija, ali i sajtovi i mediji koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić, pa ova predstava više niti jednom nije odigrana u ovom gradu.

Umesto toga, mladi glumci su nastupali širom Srbije, a ovog ljeta će, osim Makedonije, nastupiti i na brojnim festivalima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Izvor i foto: Nikola Kočović, blic.rs

Leave a Reply