Bedem fest upalio ozvučenja

Nakon ceremonije otvaranja, koja je bila formalno neformalna, na sceni se pojavio, kako ga najaviše, sastav za sva vremena i sve generacije „S vremena na vreme“

Ranija izdanja festivala, Foto: hhe.ba

Zrenjaninskim sanjarima, grupi Empaty Soul Project, pripala je čast da sinoć na gradskoj tvrđavi u Nikšiću otvori sedmi Bedem fest koji se održava pod sloganom „Vjeruj“ i koji je počeo sat kasnije od najavljenog termina.

Trio, koga čine mladi, talentovani muzičari čija muzika je, po njihovim riječima “energija i emocija koja gradi novi svijet na ruševinama starog“, na pravi način predstavio se nikšićkoj publici. Nakon njih scenu je zauzela, ili bolje reći osvojila, dama sa akustičnom gitarom, beogradska kantautorka Bojana Bulatović Bo.

“Mene treba ovaj grad, baš ovakvu kakva sam sad”, svojim stihovima poručuje Bo. A regionu trebaju kantautori poput nje koji nas na specifičan način prošetaju gradom, omoguće nam da oslušnemo kako on diše i da kao svi “ulični hodači” “glasnije ili tiše”, zavisno od raspoloženja, ispoljimo svoje emocije.

Nakon ceremonije otvaranja, koja je bila formalno neformalna, na sceni se pojavio, kako ga najaviše, sastav za sva vremena i sve generacije „S vremena na vreme“.

Nakon dvadesetak godina utemeljivači i predvodnici akustičarske scene na ovim prostorima, ali i pioniri u uvođenju tradicionalnih, narodnih melodija, kao i šargije u rok muziku, ponovo su nastupili u gradu roka.

Vječiti momci koji su spojili vestern i kantri, ali se i poigrali sa raznim stvarima “prošetali” su nas “Karavanom”, “Sunčanom stranom ulice”, osjetili smo “Vijeme ispred nas”, sanjarili na “Tavanu” kao da je “Petak popodne”, i slušali temu koja nije ni “Klasika” ni “Biblijska”.

Završnicu prve večeri, svojim zvukom obojilo je Nenad Marić, nekrunisani Kralj Čačka.

Akademski slikar, ali i sanjar, buntovnik, Srpski Tom Vejts, kako ga često zovu, čiji tekstovi su puni socijalnih komentara, ironije i gorkog humora, ufilovani sa melanholičnim sadržajima nakalemljenim na akustični, šumadijski, folk bluz prvi put je sa bendom nastupio u Crnoj Gori.

Takođe su sinoć bili najavljeni i nastupi domaćih izvođača nikšićkog hard-core metal benda Gomila nesklada i rep dua iz Podgorice Džej Džej Okoče, ali i beogradskog muzičara  Vukašina Markovića i njegovog benda Irie FM.

Evropska reggae senzacija, koju je muzički kanal MTV 2012. godine proglasio najboljim reggae bendom u Evropi, sa singlom “Kliziš” zaplovila je u nove vode – pjevanje na maternjem jeziku. Kako ističu, uživaju u “eksperimentisanju bez posebnog muzičkog pravca i avanturi koja ih vodi na put u nepoznato”.

Na maloj sceni tvrđave za ljubitelje elektro muzike sinoć su bili zaduženi Buba b2b Marek Tripkowsky, FFunk i Bocho.

Večeras će nastupiti From another mother, Degeneza, Nežni Dalibor, Aerodrom, E – play, Laka, Alex Kelman i Frenkie, dok će se na elektro stejdžu naći Shandu, Dino R. i Nikola Vuković.

I kineski inženjeri na Bedemu

U okviru svečanog otvaranja nastupio je dječji hor Muzičke škole „Dara Čokorilo” iz Nikšća, kao i trio High wave koga čine kineski inženjeri zaposleni na autoputu Bar – Boljare.

„Kao bend postojimo od jula i ovo nam je prvi nastup tako da imamo malu tremu. Čuli smo za Bedem fest i drago nam je što je nastupamo“, kazao je Rey So, gitarista i vokal benda.

Ovogodišnji Bedem fest promovisali su paraolimpijci, a direktor festivala Petar Šundić poželio im je uspješan nastup na prestojećoj Olimpijadi.

Izvor: Svetlana Mandić, vijesti.me

Leave a Reply