Avion budućnosti

Avion „Progres Orao“ ne liči ni na jedan od aviona koji smo viđali do sada. Njegovi dizajn i tehnologija potpuno su drugačiji od današnjih putničkih aviona. Jedno što mu je zajedničko sa drugim avionima je to što ima krila, ali su i ona znatno drugačija.

Avion ima tri sprata, koristi ekološko gorivo i moći će da ponese 800 putnika uz pomoć šest motora koji će koristiti hidrogensko gorivo.

Solarne ploče na krovu upijaće sunčevu energiju, a napredna tehnologija smanjiće otpor i zvuk aviona za 75 odsto, objašnjava Vinjals.

Materijali kao što su ugljenična vlakna, grafen, keramika, aluminijum i titanijum povećaće efikasnost tako što će smanjiti težinu aviona.

Kompozitni materijali sve češće se upotrebljavaju u kreiranju modernih aviona. Ali „Progres Orao“ će ovaj trend podići na viši nivo.

Orao će biti veći od najvećih aviona današnjice, a raspon krila će mu biti oko 100 metara, to je znatno više od aviona koji danas ima najveći raspon krila – Erbas A380 ima krila duga 80 metara.

Osim svih ovih inovacija, ovaj avion će imati i novu klasu, takozvanu „pilot klasu“. Sjedišta će se nalaziti u prednjem dijelu aviona koji će biti zastakljen i koji će putnicima omogućiti fantastičan pogled.

Izvor: blic.rs
Foto: profilmedia.rs

Leave a Reply