Avgust u znaku Lake i Bedem festa

Lake i Bedem fest obilježiće avgustovski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a pored ta dva festivala, kako je rečeno na konferenciji za novinare, biće organizovana i izložba grafika, koncert, promocija knjige, kao i  gostovanje članova JU „Zahumlje“ na međunarodnim festivalima u Italiji i Bosni i Hercegovini

SLIDER33445
Foto: niksic.me

Aleksandra Zečević, predstavnica Lake festa, kazala je  da će  šesti festival koji će biti organizovan od 11. do 14. avgusta, okupiti 28 izvođača koje će predvoditi poznata rok zvijezda Manu Čao.

“Publika će po prvi put na ovom festivalu biti u prilici da čuje i Gorana Bare i Majke, Yu grupu, Kerber i  mnoge druge”, kazala je Zečević.

Prvi dan festivala, kada je ulaz besplatan, posvećen je desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti. Ove godine na Krupcu će nastupiti Manu Čao, Rambo Amadeus & Five Winetous – Sextet, Bajaga i instruktori, Kerber, Yu grupa, TBF, Sivilo, Ritam nereda, Punkreas, Lačni Franz, M.O.R.T, Nikola Vranjković, Irish Stew, Mangrov, Kultur Shock, Gužva u 16-ercu, Goran Bare i Majke, Stray Dogg, Sara Renar, DST, Voodoo, Zoon Politikon, Dejan Petrović i Big Band, Light Under The Black Mountain, Kiril Džajkovski, Aurora, Off Duty i Justin’s Johnson.

Bedem fest, koji će biti organizovan od 25 do 27.avgusta, održava se pod sloganom “Vjeruj”, a biće, kako je kazala Katarina Vujović, svojevrsna uvertira Septembarskim danima kulture, a ne dio te manifestacije, kao što je to bio slučaj prošle godine.

“Odlučili smo se na promjenu datuma održavanja festivala jer početak školske godine znatno utiče na vremenske okvire i obaveze ciljnih grupa koje su posjetioci festivala. Osim muzičkog programa biće i prateći sadržaji poput likovne kolonije, ‘Pogled sa bedema’, biciklistisčkih tura”, kazala je Vujović.

Zahvalila se porodicama Spasojević i Petrović-Njegoš, koje su im i ove godine ustupile zemljište tako da će boravak u kampu biti besplatan, kao i Ministrastvu odbrane na ustupljenim šatorima, a Opštini Nikšić na podršci.

Pored stare rokenrol garde, Drugi način, S vremena na vreme i Aerdrom, na Bedem festu će nastupiti i Bo, Maja Cvetković iz E-play benda, Una Gašić iz Bitipatibi-ja, Frenkie, Irie FM, Zoster, Laka, Škrtice, Alex Kelman, Kralj Čačka, Gomila nesklada, Džej Džej Okoča, Šank, Nežni dodir, Tight Grips, Another Mother, Degeneza, Empty Soul Project, a na sceni će se naći i dječiji hor Muzičke škole “Dara Čokorilo” iz Nikšića.

Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, kazao je da će Dječiji folklorni ansambl “Zahumlja” učestvovati na  Međunarodnmom festivalu folklora za djecu i mlade  “Čuvari tradicije- Ilidža” u Bosni i Hercegovini, dok će  prva postava “Zahumlja” gostovati na 35. Međunarodnom  festivalu folklora “Gira lu Mundi”  u italijanskom gradu Rogliano.

U sklopu Programa podrške biće organizovana izložba grafika Antona Lukatelija, koncert Tamare Pavićević i Anele Čindrak, kao i promocija knjige “Da nas san ne prevari”, autora Dragana Mitova Đurovića.

Izvor: Svetlana Mandić, vijesti.me

Leave a Reply