I Crna Gora u međunarodnoj akciji Europola: Pronađeno 505 ukradenih automobila, neka ,,klonirana“

55 ukradenih automobila, 16 čamaca… (Foto: Europol )

U međunarodnoj akciji Europola, „Mobile 6“, pronađeno je 505 ukradenih automobila, oko 200 ukradenih djelova vozila, 16 čamaca, 32 izvanbrodska motora i 248 krivotvorenih isprava, a identifikovano je 209 krijumčara migranata. Akcija je izvedena na kopnenim granicama Evropske unije, kao i na graničnim prelazima u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, a učestvovala je i crnogorska policija.
Europol je podržao operaciju „Mobile 6“ pružanjem ekspertize tokom pripremnog sastanka, kao i doprinosom provjerama baze podataka tokom faze akcije.
Jedan je primjer odnosi se na grčke vlasti koje su zatražile od službenika Europola, koji je bio gost raspoređen na granici između Grčke i Turske, da provjeri podatke o uhapšenoj osobi. Osumnjičeni je priveden dok je pokušavao da pređe granicu u automobilu koji je nekoliko dana prije toga ukraden u Austriji. Uz informacije koje je dao gostujući službenik Europola, vozilo je povezano sa zahtjevom austrijskih vlasti.
Operacija se odvijala pod okriljem EMPACT-a, Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji, koja se bavi najvažnijim prijetnjama organizovanog i ozbiljnog međunarodnog kriminala koji pogađa EU.
„Mobile 6“ spada pod EMPACT-ov prioritet u oblasti organizovanog imovinskog kriminala.
U akciji su učestvovale članice EU; Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Latvija, Litva, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, kao i Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, a sve pod okriljem Europola, Frontexa i Interpola.

Izvor:RTCG

Leave a Reply