Aida Ćorović o “Beton mahali”: Primitivci drže zavjesu

Iako predstava „Beton mahala“ nije formalno zabranjena da se igra u novopazarskom Kulturnom centru, očigledno je ona „iza zavjese“, pod pritiskom i pizmom, istisnuta sa scene

Foto: vecernji.hr

Oni koji nisu ni gledali predstavu „Beton mahala“, oni koji nisu gledali nijednu pozorišnu predstavu u životu, niti su išta pročitali i razumjeli, najviše su se okomili na mlade umjetnike koji su zasijali u Novom Pazaru.

A u predstavi „Beton mahala“, koju su režirali Branislav Trifunović i Rifat Rifatović, vidjeli smo, sa suzama u očima i titrajem u srcu, jedan građanski i mladalački bunt, autentičan i iskren umjetnički izraz. Ljepotu.

Ako su ikoga ti kreativni ljudi ismijavali, onda su to činili sebi samima i svojoj naivnoj tupavosti. Sa mjerom i talentom, predstavili su nam svoj život, svoju školu, virtuelni svijet na internetu u kome provode vrijeme, odnose u kući, u gradu.

Ta predstava trebalo bi da bude najljepša slika grada, a ne polusvijet koji vadi pištolj i prijeti fudbalerima ili oni koji žele Novi Pazar da pretvore u islamsku džamahiriju.

A desilo se nešto sasvim suprotno.

Iako predstava „Beton mahala“ nije formalno zabranjena da se igra u novopazarskom Kulturnom centru, očigledno je ona „iza zavjese“, pod pritiskom i pizmom, istisnuta sa scene.

Zabrane nije bilo ali je bilo jedne užasno primitivne palanačke „osvete“ i kampanje. Neko se u toj priči „prepoznao“. Perjanica kritike dolazila je iz Islamske zajednice. Pokuljale su i optužbe da umjetnici šire antislamizam, pa i da imaju političke ciljeve.

Glupost je išla dotle da su optuživali bošnjačku glumicu jer se u jednoj sceni prekrstila, pošto joj je to uloga?! Strašno.

Ponosna sam na mlade umjetnike koji su samo dokazali da je jedna takva predstava, kao što je „Beton mahala“, Novom Pazaru zaista neophodna. Iako sve ovo liči na poraz, pred primitivnim mentalitetom ne smijemo da se povlačimo.

Izvor: Aida Ćorović, poslanik i borac za ljudska prava, novosti.rs

Leave a Reply